REBOOT FOR LIFE CHALLENGER
11. June 2017.
SVI SMO MI SAMO LJUDI!
19. March 2018.
Show all

Zašto trebate snažan „Core“ čak i ako su vam nevažne „pločice“ na trbuhu ??!!!

Jeste li svjesni činjenice da je imati dobar „Core“ puno bitnije od prekrasnih isklesanih trbušnjaka?

Mnogi rekreativci misle da je „Core“ u biti šest prekrasno isklesanih pločica na trbuhu. Moram vas razočarati, „Core“ je jedna izrazito ozbiljna stvar u koju spada puno više od navedenog 😉 !

„Core“ sačinjavaju: trbušni mišići, leđni mišići i mišići oko zdjelice, (jednako su važni, ako ne i važniji kada je riječ o snazi ili jakosti) gluteus maximus, dakle da i vaša guzica spada u „Core“ mnogi ovo ne znaju i žive u zabludi.

Stabilnost „Cora“ je izrazito bitna radi pravilnog/uravnoteženog opterećenja unutar kralježnice, zdjelice i trbušnog zida. „Core“ je takozvana grupa mišića trupa koji okružuju kralježnicu i trbušni zid te zdjelični glutealni mišići i Hip fleksori (zdjelica, kukovi, rotatori) koji djeluju zajedno kako bi omogućili dobru stabilnost kralježnice.

Svi mišići su jednako bitni, ne samo radi izgleda, već i za sportske performanse, prevenciju ozljeda, svakodnevne životne zadatke, očuvanju i sigurnosti kralježnice.

Vježbe za jačanje i stabilnost „Cora“ postale su ključne komponente programa za sportaše svih razine pa tako i rekreativaca. Svi pokreti su generirani iz „Cora“  on djeluje kao središte vašeg tijela i pomaže vam da iskoristite svaki drugi dio vašeg tijela maksimalno učinkovito. Ideja i ključ svega je da te mišićne skupine rade i djeluju kao tim, trebamo ih aktivirati i koordinirati kako bi se mogli što učinkovitije kretati.  Zanemarivanje „Cora“ može imati vrlo negativne učinke na vaše svakodnevne aktivnosti.

Stoga, nije dovoljno da dnevno napravite 1000 trbušnjaka i mislite da ste se time riješili svih problema, baš naprotiv takvo „vježbanje“ bi moglo biti kontraproduktivno.

Kako bi pomogli klijentima stvoriti uravnoteženi „Core“ mi ne radimo samo vježbe za donji dio leđa i trbušnjake već uključujemo gluteus, zdjelicu te vježbe dijafragmalnog disanja.

Vrlo često se ljudi iznenade zašto ih tjeramo pravilno disati? Zapamtite, važno je aktivirati sve što spada u „Core“ kako bi se stvorila stabilnost i spriječile ozljede tj. radimo prevenciju ozljeda.

Mnogi bolovi u leđima, koljenima, ramenima, stopalima, vratnoj kralježnici, dolaze upravo zbog slabog „Cora“! Zašto? Kada je jedan dio „Cora“ slabiji  druge mišićne skupine pokušavaju preuzeti teret, no dugoročno ne uspijevaju preuzeti čitavo opterećenje i zbog toga dolazi do bolova/povreda.

Da objasnimo ovo na jednostavnim primjerima.

Ako se igrate na primjer sa psom, bacate mu lopticu. U tom slučaju, kukovi, donji dio leđa i trbušnjaci su glavni dio „Cora“, a noge, ramena i ruke se uključuju u sam pokret, odnosno u bacanje loptice.

Dakle to ne znači da bacate lopticu samo rukama! U kretnju bacanja loptice uključene su noge, kukovi, core, ramena i ruka. Ako je „Core“ slab on može prouzročiti nepotrebno naprezanje za leđa i ramena, što može dovesti do – pogodite- ozljede istih.

Sličan primjer se može primijeniti i na svakodnevno podizanje vrećica s poda ili podizanje stvari s visokih polica.

Rad za računalom, sjedenje i tipkanje po računalu može izgledati lako, no ono uistinu ozbiljno napreže tijelo. (ne govore bez veze mnogi stručnjaci da je u današnje vrijeme SJEDENJE = PUŠENJE, onda si možete pretpostaviti koliko je sjedenje opasno za naše tijelo.

Dizanje utega ili nekih drugih potrebnih životnih predmeta. Čak i ako ne sudjelujete u režimu vježbanja snage, još uvijek podižete predmete kada nosite smeće, premještate namještaj, nosite prtljagu ili pak vrećice iz dućana. Dobar „Core“ olakšava rutinsko podizanje i pomoći će vam da izbjegnete manje ozljede i napetosti.

Trčanje ili hodanje. Trkači znaju da je „Core“ važan dio završetka utrke s dobrim vremenom, a i bez bolova. Dobar „Core“ će vam pomoći pri uzimanju više kisika tijekom svakog daha, kao i pri održavanju ravnoteže tijekom vožnje bicikla, hodanja ili trčanja po neravnim terenima….

Seks. Iznimna tjelesna aktivnost, ako imate jak „Core“  moći ćete povećati izdržljivost, radit ćete bolje i dulje vrijeme. 😉

Bez dobrog !”Cora“ ne bi mogli hodati, on nas drži i pokreće. Snažan „Core“ može poboljšati vašu posturu, stav, držanje, te pomaže pri odstranjivanju bolova i ozljeda, posebice bol u leđima.

Snažan „Core“ pomaže nam u sportu i kretanju da ostanemo uravnoteženi i koordinirani. Mnogi se slažu da Gluteus medius ima ključnu ulogu u tome jer je ključni dio „Cora“ i primarni stabilizator kuka na tijelu.

Ako imate jake noge i snažne ruke, a „Core“ vam je slab, to je kao da imate dva kamena stupa s balonom između njih. Drugim riječima vaša struktura je vrlo nestabilna.

Pokraj treninga snage, mobilnost je također izuzetno bitna za stabilan „Core“. Mnogi ljudi, podjednako uredski radnici ili sportaši – imaju iste probleme sa fleksorima, kukovima, zato treba povećati mobilnost u kukovima i snagu u leđima!

 

Napisala: Petra Seličanec

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *