OPASNA VISCERALNA MAST

ZAŠTO PRIVATNI TRENING?
29. ožujka 2018.
Ines
Prvi dio Reboot Challenge programa: Započni transformirati svoje tijelo – video
16. kolovoza 2018.
Show all

OPASNA VISCERALNA MAST

Opasna visceralna mast – kako ju držati pod kontrolom

 

Postoje dvije vrte masnog tkiva, jedna je subkutana to je potkožna mast koju možete uštipnuti 😉 i druga je visceralna masnoća, masnoća koja se nalazi duboko u trbušnoj šupljini, ispod mišićnog sloja i obilazi  organe poput jetre, bubrega, srca i gušterače.

Visceralna masnoća je ta koja je odgovorna za različita patološka stanja kao što su pretilost, visoki krvni tlak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i neki tumori.

U prosjeku, kod muškaraca, visceralna masnoća čini do 20% ukupne masti u tijelu, dok je kod žena ovaj postotak značajno manji i iznosi oko 5 – 8% ukupne masti u tijelu.

Ova razlika u postotku visceralnih masnoća među spolovima posljedica je različitih hormonskih profila muškaraca i žena.

Naime, estrogen, koji je pretežno ženski spolni hormon, između ostalog ima lipogenetskih svojstava, tj. inducira skladištenje masnih kiselina u depoe subkutanealne (potkožne) masti (naročito u predjelu bedara i stražnjice), čime se sprječava skladištenje masnih kiselina u depoe visceralne masnoće.

Zato muškarci imaju tendenciju da dobiju “pivski želudac” i kardiovaskularne bolesti u odnosu na suprotni spol.

Međutim, nakon menopauze, uslijed smanjenog lučenja estrogena, žene imaju izrazitu tendenciju naglog popunjavanja visceralnog depoa masti, naročito ukoliko ne vode računa o prehrani i vode sjedilački način života.

Željeni postotak visceralne masti (u odnosu na ukupnu količinu masti u tijelu) iznosi:

 1. Dobar postotak 5-9%
 2. Povišeni postotak smatra se 10-15%
 3. Vrijednosti više od 15% smatraju se potencijalno opasnim za zdravlje ljudi i zahtijevaju medicinsku kontrolu.

 

Koko smanjiti visceralnu mast?

 1. Nemojte konzumirati procesuiranu hranu, s naglaskom na procesuirane ugljikohidrate i proizvode koji sadrže trans masti.
 2. Izbjegavajte sjedilački način života, pokušajte dnevno proći barem 10 000 koraka (postoje razne mobilne aplikacije koje vam mogu pomoći pri mjerenju ili pak satovi)
 3. Smanjite pušenje i konzumaciju alkohola
 4. Trenirajte minimalno 3x tjedno
 5. Izbjegavajte „Yo-Yo“ dijete, tj. ne prihvaćajte nikakve rigorozne dijete koje vas stavljaju na visoki kalorijski deficit.
 6. Pokušajte spavati 7-8h
 7. Smanjite stres i depresiju

Uz hranu bitan je i trening:

 1. Trening s utezima – pomaže vam pri izgradnji mišićne mase – samim time što imamo više mišića ubrzavamo metabolizam i na brži i lakši način spaljujemo masnoću.
 2. Visoki intenzivan intervalni trening – trening snage dobro je završiti sa visoko intenzivnim intervalnim treningom. Također on je idealan ukoliko nemate dovoljno vremena, kratko i dovoljno intenzivno spalit će dovoljno masnoća!
 3. Budite što aktivniji u toku dana – hodajte, vozite bicikl…!!

 

Da zaključimo!!

Ne treba vam nikakva znanstvena nauka, ne trebaju vam nikakve čarobne pilule i praškovi!!! Sve što treba jest paziti što stavljate u usta, zamijeniti sjedilački način života sa kretanjem i odraditi barem 3 treninga na tjednoj bazi!!!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)