Reboot Chellenge: izbaci loše navike i sigurnim koracima kreni do cilja

Želiš li do ljeta izgubiti kilograme i oblikovati svoje tijelo? Prihvati izazov i priključi se Reboot Challenge programu!
17. travnja 2019.
„Hrana kao spas od visokih temperatura“
20. kolovoza 2019.
Show all

Reboot Chellenge: izbaci loše navike i sigurnim koracima kreni do cilja

Reboot Chellenge: izbaci loše navike i sigurnim koracima kreni do cilja

Nemoj biti previše strog prema sebi. Budi svjestan da za usvajanje novih navika treba barem 30 dana. Kreni polagano i za početak si zadaj samo jednu novu naviku koju ćeš sigurno usvojiti.

Dotaknut ću se nekoliko najbitnijih faktora s kojima se većina osoba muči.

Ovo je začarani krug – uvijek iste greške koje se ponavljaju. Molim te, zastani na tren i nemoj se uvjeravati da sve ovo već znaš jer ako znaš, to znači da isto to i primjenjuješ i nemaš nikakve probleme s masnim naslagama. Ne primjenjuješ li, a govoriš da znaš jer ti je netko o tome već pričao ili si o tome čitao – u tom slučaju samo briješ da znaš. Oprosti, direktno je, ali jedino ovakvim iskrenim pristupom možemo napredovati.

Dakle, priznajem ti da znaš samo ako primjenjuješ navedeno!

Imaš problem s doručkom – ne možeš jesti?

Molim te, kreni polagano, naviknut ćeš se tako da na početku “zavaraš” mozak – jednostavna i vrlo učinkovita metoda je da napraviš smuti, blendaj i popi. Naše tijelo ne prepoznaje razliku jesmo li hranu popili ili smo je grickali! U roku od 30-60 dana tijelo će se naviknuti na doručak, na tvoj novi jutarnji ritual i postepeno će tražiti i malo drugačije obroke osim u tekućem stanju. Isprobaj, ovo zaista pali!

Jedeš premalo!!!

Ne unosiš li barem 1500-1800 kcal, vjerojatno se izgladnjuješ što direktno vodi do yo-yo efekta! Kada unosiš premalo kalorija, iscrpljuješ svoju “kemiju” u mozgu, a samim time utječeš na povećanje enzima za pohranjivanje masnoće u tijelu. To je posebno važno za žene koje imaju 3 puta veću količinu enzima za pohranjivanje masti od enzima za sagorijevanje masti. Sve promjene u kemiji mozga vodit će žudnji, obično za slatkim prehrambenim proizvodima.

Zaboravi onu: „Nakon 17 sati ne smijem ništa jesti“!

Krivo!! Ideš li spavati u 23 sata, pa to je 6 sati (od 17 do 23 sata) bez hrane i oko 8 sati sna, uspiješ li zaspati gladan. Dakle, smiješ jesti i tik prije spavanja, ali izaberi nešto proteinsko. Jedi barem 2 sata prije spavanja. Što duže ne jedeš, to više usporavaš metabolizam, a kad i pojedeš nešto nakon dužeg vremena, tijelo ti određeni dio hrane skladišti u masti jer se boji kada će sljedeći put dobiti obrok. Tijelo nije glupo. Tijelo je stroj koji će se prilagoditi – što si brižniji prema njemu, to će ti dati bolju energiju, a i ljepši izgled i obrnuto.

Trebaš izbaciti sve ugljikohidrate??!!

Krivo!! Na dane treninga obavezno ubaci ugljikohidrate. Treniraš li, a ne hraniš mišiće adekvatno, mišići će krenuti jesti sami sebe, a to nikako ne želimo!!! Što imamo više mišića, to nam je metabolizam brži i trošimo više kalorija. Vjeruj mi, možeš pojesti i više “smeća”, a da ti se manje lovi.

Voda, voda?

Zaista, 8 čaša dnevno?? Krivo! Treba nam puno više – pa to je minimum minimuma! Tijelo nam čini 70-80% vode – to je dovoljna stavka da razmislite! Dolaze vrući dani pa pokušaj na dnevnoj bazi popiti barem 2,5-3 litre vode. I nema nisam žedan, ne mogu – to je samo navika. Tvoje tijelo je stroj koji funkcionira onako kako ga ti tretiraš, na žalost sve dok negdje ne krahira, zato pij vodu!! Jako je bitna, imat ćeš više energije, koža i kosa će ti biti zdravija, a i manje ćeš pojesti.

Ne preskači obroke!

Ubaci 4-6 obroka, tri glavna i dva međuobroka (dovoljno je pojesti jabuku ili orašaste plodove ili tu istu kombinaciju, jogurt)

Ako piše “fit”, “bez šećera” ili “nema masti” to je kao dobro?? Krivo!!

Ne nasjedaj na to, nauči okrenuti proizvod i čitati deklaraciju. Istina, ponekad ni to nije dovoljno pa je potrebno uključiti i mozak jer svakakve deklaracije su i lažne deklaracije. Budi pametan!!

Molim te, nemoj da ti vaga bude DNEVNA FRUSTRACIJA!!

Mjeri si centimetre, fotografiraj se – to su jedini mjerodavni rezultati. Brojka na vagi može stajati ista i do 2 mjeseca, a ti ćeš konstantno morati kod krojačice jer ti centimetri uporno opadaju. Centimetri su bitni, vagu pokloni susjedu! 🙂

Eh sada, lako je meni sve ovo pisati, baš jednostavno stoji na papiru, ali trebalo bi nešto i primijeniti!

Nemoj biti previše strog prema sebi. Budi svjestan da za usvajanje novih navika treba barem 30 dana.
Za početak kreni samo s jednom novom navikom. Kad ju usvojiš i kad ti postane rutina, zadaj si novu naviku.
Shvatiš li, u tih 30 dana, da si prekršio svoje obećanje, nasmij se sam sebi jer si već toliko napredovao da si sam sebe uhvatio u „zamci“ i idući dan kreni zadovoljno s novom navikom.

Tri stvari su bitne u stjecanju novih navika: želja, namjera i ustrajnost.
Kada nešto dovoljno jako želiš, odlučiš to i napraviti i imaš dozu tvrdoglavosti koja ti ne dozvoljava odustajanje, šansa je da ćeš uspjeti.
Molim te ne izgladnjuj se, hrana je energija, život je energija – živi ga!
Imaj svoj tempo. Ne obaziri se na druge. Samo si ti bitan.
Ti to možeš!
Vjeruj u sebe!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)