Dijeta i fokus na male promjene

„Hrana kao spas od visokih temperatura“
20. kolovoza 2019.
Show all

Dijeta i fokus na male promjene

Kod dijete, transformacije, promjene – nazovite to kako želite – ne radi se o tome kakvi želite biti za pola godine ili godinu dana. Radi se o saznanju što sve trebate raditi u tih šest mjeseci; koje sve male korake trebate poduzeti da bi došli do željene forme, željenog izgleda.

Mnogi bi htjeli u jednom mjesecu i kroz par dobrih obroka izgubiti sve kilograme koje su nakupljali nekoliko godina. To baš ne ide tako. Taj početni entuzijazam je sjajan, ali bilo bi bolje da se entuzijazam miješa s određenom dozom straha. U tom slučaju znači da svemu pristupate ozbiljno i svjesni ste da možda baš neće sve ići glatko; svjesni ste da trebate usvojiti dosta novih navika. S takvim pristupom instant motivacija može vam biti samo dodatni vjetar u leđa, umjesto da pokleknete već u prvih 10 dana, što je, nažalost, često slučaj.

Kod dijete morate biti svjesni sljedećeg:

Svaka dijeta i svaka transformacija testirat će vaše strpljenje. Strpljenje i dosljednost ključ su vašeg uspjeha!

Koja dijeta je najbolja? Što staviti u usta, u kojim omjerima, u koje vrijeme? Koji trening je najbolji za skidanje potkožnog masnog tkiva?

Umjesto toga zapitajte se koliko koraka napravite kroz dan. Krenite od sitnica koje će napraviti velike i dugoročne promjene. Prehrana i način života drastično su se promijenili. Jeste li u skladu s tim promijenili svoje navike? Stvoreni smo da bi se kretali. Unatoč tome život nas drastično tjera na sjedenje. Kad nam već ta tehnologija u mnogočemu pomaže zašto onda sami sebe zakucavati u zdravstvene probleme? Ako još ne uzimate neke lijekove i ne marite o svojem zdravlju, ako vam je pristup i dalje jest ću što stignem i kad stignem, doći će vrijeme kad će vam sve ovo pričati liječnik, koji će vas staviti na neku rigoroznu dijetu i ako budete imali sreće neće vam prepisati nikakve lijekove. Iako, čisto sumnjam.

Mislite na sebe sada, ne sutra!

Krenite polagano, s malim promjenama koje će kroz godinu dana napraviti veliku razliku – što izvana, što iznutra.

S obzirom na to da mi je jasno kako se ekipa užasno malo kreće te većinom pretjerano entuzijastično krene na neki fitness program, dijetu, promjenu i sl., pokušat ću vam predočiti koliko je bitno spustiti se na zemlju i krenuti s malim promjenama, koje na prvu ispadaju smiješne. Ako prihvatite ovakav način, zagarantiran vam je dugoročni uspjeh jer će se nove navike samo lijepiti za vas. Ne kažem da je super jednostavno i da se nećete morati potruditi… Kažem da vrijedi!

Krenite s jednom malom promjenom i držite je se sve dok ona ne postane navika. Zatim krenite s drugom malom promjenom. Ponavljajte ovaj postupak. To je prava i jedina tajna usvajanja novih zdravih navika. Nema čarobnih pilula, nema preskakanja stepenica! Ne želim vas uvjeravati da je nemoguće smršaviti prihvaćanjem svih bitnih promjena odjedanput! To nikako. To je definitivno moguće i to se isto tako događa. No rijetke su osobe koje mogu u prvih tjedan dana pohvatati i usvojiti sve nove navike, uspješno ih provoditi na duže staze i pritom se osjećati dobro. Ima ih, ali jako malo. Budite oprezni jer brže nije i nužno bolje!

Sjajna vijest je da male promjene možete brže i bezbolnije usvojiti od onih drastičnih. Ako se cijeli život ili proteklih 5-10 godina hranite loše i imate loše životne navike, nemojte očekivati da ćete ih se riješiti tek tako i da na prvoj prepreci nećete željeti povratak na staro. To je poput skidanja s neke droge. Ako vam zamiriši pizza ili nešto iz pekare, treba vremena da se ti mirisni receptori zamjene drugima. Što više novih malih navika usvojite i primjenjujete u novom životnom stilu, to vam se mogućnosti i šanse za uspjeh povećavaju jer svaka nova promjena postaje navika.

Savjeti za male promjene

–    ako na primjer u kavu stavljate 2 šećera, pokušajte prvih tjedan dana stavljati jedan i pol. Svaki tjedan postupno smanjujte količinu šećera. Ne uvodite nijedno drugo pravilo u prvih tjedan dana. Kada to pravilo usvojite, možete krenuti na drugo.

–   mala promjena za drugi tjedan može biti da u svaki obrok dodate neko povrće. Vaš cilj za drugi tjedan je razmišljati koje ćete povrće uzeti s obrocima te koliko šećera stavljate u kavu.

–   treći tjedan uvedite ispijanje 2 litre vode dnevno

–   četvrti tjedan možete uvesti 2 treninga tjedno

–   peti tjedan povećajte unos proteina

–   šesti tjedan povećajte treninge na 3 puta tjedno

Iz navedenog primjera shvaćate poantu. Ako neku promjenu niste savladali, jednostavno tu stanite, ne zakopavajte se. Prvo ju usvojite pa krenite dalje. Budite malo ljuti na sebe jer niste savladali tu promjenu, ali nemojte biti previše samokritični i nikako nemojte odustati. Sljedeći tjedan se ponovno posvetite toj nesavladanoj navici. Usvajanje novih navika nije sprint utrka. Dajte si istu priliku sljedeći tjedan. To vam je jedini cilj i ako se fokusirate na njega i zaista to želite, tada ćete to i ostvariti. Kada nakon par mjeseci sagledate koliko ste novih promjena uveli u svoj život, shvatit ćete da se postepeno mijenjate i bit će sve lakše i lakše. Ljudi oko vas počet će primjećivati da ste vi sada neka nova osoba za koju vjerujem da se više nikada nakon ovakvog pristupa neće vratiti na stari životni stil.

Nastavite uvoditi te male promjene u vaš život (koje su na početku smiješne i čini se nemogućim s njima postići nešto) i mršavljenje će krenuti, zdravlje će vam eksplodirati, a vaše tijelo i mozak će se transformirati.

Odlična je stvar i osjećaj da su sve te male „smiješne“ promjene koje su vas promijenile sada ujedno postale stil vašeg života i trajat će zauvijek!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)